+48 576 367 605
Kom.
Ksawerów Nowy 8 26-804, Stromiec

Blog

To kolejna potrawa, po soczystych piersiach Tomka, która została wymyślona przez szefa kuchni na statku.

Do kociołka nalać solidną porcję oleju, tak by smażyć składniki w głębokim oleju.

Czerwona papryka 3 szt. marchewka, cebula, grzyby mun, brokuł lub kalafior (surowy rozdrobnić na małe kawałki), cukinia cięta wzdłuż na płaty, 2 główki młodego czosnku, tak jak lecą w pęczku. Jedną główkę czosnku wrzucić do gorącego oleju, do którego dosypujemy pieprzu cayenne i łyżeczkę kuminu. Ziemniaki gotujemy osobno w skórkach i po wystygnięciu zawijamy w folię aluminiową i umieszczamy w ognisku.

Warzywa pokroić w paski i smażyć osobno w głębokim oleju. Na koniec wrzucamy do oleju pół kilograma mięsa pociętego w paski i oprószonego mąką, w wersji wegetariańskiej zamiast mięsa kotlety sojowe i kostka tofu wędzonego. Gdy mięso się podsmaży, wsypujemy do kociołka wcześniej podsmażone warzywa, liście świeżej mięty i drugą główkę czosnku, kociołek zamykamy i dusimy, aż się udusi :). Przyprawy według uznania, dodaję majeranek, kmin rzymski i tymianek.

 Podajemy z chlebem i ziemniakami. 

logo.png

Aleksandryn

Ksawerów Nowy 8
26-804, Stromiec
aleksandryn8@gmail.com

© Copyright 2021 Aleksandryn.