+48 576 367 605
Kom.
Ksawerów Nowy 8 26-804, Stromiec

Blog

Mamy ich w Polsce ponad 120 gatunków (Venezia, Bellinda, Bellarosa, Elfe, Jurata, i inne). W latach 80-tych wydano książkę (tłumaczenie z języka białoruskiego) z zapisem 500 potraw ich udziałem. 200 lat temu powstał przepis na "kawę", która miała być zdrowa, nie rozpalała jak ta "prawdziwa"i była zgodna z polskim klimatem. We Lwowie roku pańskiego 1861 wydano broszurę o syropie kartoflanym i o winie z syropu kartoflanego.

No właśnie o kartoflach tudzież ziemniakach, pyrkach, pyrach itd. będzie dzisiaj.

Do wszystkich znanych już przepisów dorzucamy dzisiaj ziemniaki po indyjsku.

6-8 średnich ziemniaków

6 łyżek oleju

1 łyżka masła

1 mały por

przyprawy do moździerza

3 goździki

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki pieprzu

1 łyżeczka kurkumy

1/2 łyżeczki ziaren anyżu gwiaździstego

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1/2 łyżeczki ziaren kolendry 

 i wszystko rozgnieść w moździerzu

 ziemniaki obrać i ugotować

 pora pokroić w talarki (zieloną część także, jest najbardziej aromatyczna)

 pora na patelnie z olejem, lekko podsmażyć, a potem dodać masło 

 dodać przyprawy i smażyć do miękkości 

Ugotowane ziemniaki rozdrobnić trochę widelcem i polać gorącymi porami wraz tłuszcze. Aromat, który się rozchodzi, jest uczta dla nosa, a smak uczta dla naszego podniebienia.

Smacznego :)

logo.png

Aleksandryn

Ksawerów Nowy 8
26-804, Stromiec
aleksandryn8@gmail.com

© Copyright 2021 Aleksandryn.