Blog
- Aleksandra
Mamy ich w Polsce ponad 120 gatunków (Venezia, Bellinda, Bellarosa, Elfe, Jurata, i inne). W latach 80-tych wydano książkę (tłumaczenie z języka białoruskiego) z zapisem 500 potraw ich udziałem. 200 lat temu powstał przepis na "kawę", która miała być zdrowa, nie rozpalała jak ta "prawdziwa"i była zgodna z polskim klimatem. We Lwowie roku pańskiego 1861 wydano broszurę o syropie kartoflanym i o winie z syropu kartoflanego.
No właśnie o kartoflach tudzież ziemniakach, pyrkach, pyrach itd. będzie dzisiaj.
Do wszystkich znanych już przepisów dorzucamy dzisiaj ziemniaki po indyjsku.
6-8 średnich ziemniaków
6 łyżek oleju
1 łyżka masła
1 mały por
przyprawy do moździerza
3 goździki
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki ziaren anyżu gwiaździstego
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
i wszystko rozgnieść w moździerzu
ziemniaki obrać i ugotować
pora pokroić w talarki (zieloną część także, jest najbardziej aromatyczna)
pora na patelnie z olejem, lekko podsmażyć, a potem dodać masło
dodać przyprawy i smażyć do miękkości
Ugotowane ziemniaki rozdrobnić trochę widelcem i polać gorącymi porami wraz tłuszcze. Aromat, który się rozchodzi, jest uczta dla nosa, a smak uczta dla naszego podniebienia.
Smacznego :)