+48 576 367 605
Kom.
Ksawerów Nowy 8 26-804, Stromiec

Blog

Warsztaty kulinarne w Aleksandrynie 

Pieczeń z tofu, bo nie tylko ziemniaki hasselback nam smakują.

 

 

To tofu jest dość długo pieczone, w pierwszym etapie przyrumieniamy na infra grzałce, potem dusimy pod przykryciem,

dzięki czemu zarumienia się i staje się super chrupiące na wierzchu.

Składniki na 2 porcje:

2 opakowania wędzonego tofu, gęsto ponacinane*
1 puszka białej fasoli, ciecierzycy, czerwonej fasoli lub dowolnie wymieszane

Marynata:

oliwa – 2 łyżki
sos sojowy - 3 łyżki
ocet winny, ryżowy lub jabłkowy – 1 łyżka
syrop klonowy (lub inne słodziwo) – 1,5 łyżki
woda – 10 łyżek
keczup – 3 łyżki
wędzona papryka – 2 łyżeczki
ostry sos – opcjonalnie, według preferencji
przyprawa 5 smaków (gotowa lub zrobiona samemu)

* – użyj pałeczek, ułóż je wzdłuż dłuższych boków tofu, dzięki temu natniesz tofu głęboko, ale nie na tyle, żeby je przeciąć.

Przygotowanie:

Tofu umieść w naczyniu żaroodpornym, rozprowadź marynatę pomiędzy nacięciami, resztę marynaty zostaw. Przyrumień na infra grzałce, a potem piecz pod przykryciem w temp 180 stopni przez ok. 40 minut.

Po tym czasie rozprowadź część pozostałej marynaty pomiędzy nacięciami, dorzuć fasolę (lub ciecierzycę). Zalej resztą marynaty, delikatnie wymieszaj i piecz bez przykrycia jeszcze z 20-25 minut lub dopóki tofu się nie zarumieni.
Gotowe – podawaj, tak jak lubisz, u mnie z ryżem i surówką z młodej kapusty albo buraczkami po egipsku.

 

 

 Epickie kotlety z soczewicy

Składniki na 8 sztuk:

½ szklanki (100 g) zielonej soczewicy
¼ szklanki (55 g) kaszy jaglanej
½ szklanki (60 g) orzechów włoskich
150 g pieczarek, przekrojonych na pół
1 średnia cebula, poszatkowana
2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
sos sojowy

W garnku zagotuj 1 ½ szklanki wody z 2 łyżkami sosu sojowego. Wsyp zieloną soczewicę i gotuj przez około 20 minut, aż soczewica zmięknie. Odcedź i ostudź soczewicę.

Kaszą jaglaną ugotuj w ¾ szklanki osolonej wody, około 15 minut. Pozostaw pod przykryciem jeszcze 5 minut. Ostudź całkowicie. Rozgrzej mocno patelnię. Upraż na sucho orzechy włoskie, aż nabiorą gdzieniegdzie czarnawych ciapek. Odstaw do wystudzenia.

Na tej samej patelni rozgrzej sporo oliwy. Smaż pieczarki, mieszając w trakcie, aż się zarumienią, około 5 minut. Zdejmij je z patelni i odstaw. Jeśli na patelni nie ma oliwy, chluśnij trochę. Dodaj cebulę wraz z czosnkiem i ½ łyżeczki soli. Smaż, aż się zeszkli, około 5 minut. Wsyp majeranek, przemieszaj.

Przełóż zawartość patelni wraz z orzechami i pieczarkami do dużego pojemnika malaksera lub pojemnika blendera i rozdrobnij na małe kawałki. Dodaj zieloną soczewicę,
kaszę jaglaną, mąkę ziemniaczaną i 2 łyżki sosu sojowego. Miksuj jeszcze jedynie kilka sekund, by masa z grubsza się połączyła. Nie chcesz zblendować zbytnio soczewicy, bo kotlety nie będą miały atrakcyjnej struktury.

Ręce obtocz w oliwie i uformuj 8 kotletów, lekko je rozpłaszczając. Rozgrzej oliwę na patelni. Smaż kolety z soczewicy z każdej strony po 2 – 3 minuty, aż się mocno zarumienią. 

 


Pieczone steki z młodej kapusty, z limonkowym sosem tahini.

 

 

Składniki na 2 porcje:

1 młoda kapusta, pokrojona na ćwiartki.
sól morska, pieprz czarny
oliwa, do smażenia

Sos

¼ szklanki (60 g) tahini
2 łyżka masła orzechowego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka płatków chili
3 łyżki oliwy extra virgin
5 łyżek lodowatej wody
kolendra

do podania młode ziemniaki z koprem,

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Kapustę posól i dopraw pieprzem. Rozgrzej dużą żeliwną patelnię na mocnym ogniu. Chluśnij oliwą tyle, by dno patelni było całe pokryte cienką warstwą tłuszczu. Smaż steki z kapusty z obu stron po 4 – 5 minut, aż będą mocno zarumienione. Kapustę przełóż do naczynia żaroodpornego, odwróć rozcięciem do góry. Piecz w piekarniku około 15 minut, aż kapuściane steki będą miękkie.

W międzyczasie przygotuj sos. W misce wymieszaj tahini z masłem orzechowym. Dodaj sok z limonki, następnie: sos sojowy, miód, chili i oliwę. Wodę wmieszaj łyżka po łyżce, do uzyskania płynnego sosu. Dopraw solą do smaku, jeśli trzeba.

 

 

Steki z młodej kapusty podawaj polane sosem tahini. Posyp je kolendrą, jeśli lubisz. Świetnie smakują w towarzystwie młodych ziemniaków z koprem.

Niebo w gębie, czyli młode ziemniaki z cukinią, orzechami laskowymi i parmezanem

 

Składniki na 2 porcje (jako dodatek)

500 g młodych ziemniaków
1 młoda cukinia (zielona lub żółta)
½ szklanki (75 g) orzechów laskowych
4 łyżki masła
2 łyżeczki pieprzu Aleppo lub 1 łyżeczka płatków chili + ¼ łyżeczki wędzonej papryki
⅓ szklanki (40 g) parmezanu lub pecorino
sól morska

Ugotuj ziemniaki do miękkości w wodzie osolonej niczym ocean. Cukinię pokrój w cienkie plasterki.

Rozgrzej mocno patelnię. Wrzuć na nią orzechy i praż przez 4-6 minut, często mieszając, aż zaczną się „przypalać”, a ich skórka odchodzić.
Natychmiast przełóż na talerz, wystudź odrobinę. Rozetrzyj orzechy między palcami, ścierając z nich łuszczącą się skórkę (można użyć też ściereczki lub
jednorazowego ręcznika). Posiekaj je z grubsza.

W garnuszku roztop masło. Dodaj pieprz Aleppo i gotuj około 30 sekund, aż masło nabierze ciemnoczerwonego koloru. Odstaw z ognia, dopraw szczodrą szczyptą soli.

Odcedź ziemniaki i przełóż je ponownie do garnka, w którym się gotowały. Dodaj cukinię, orzechy i aromatyzowane masło.
Wymieszaj wszystko dokładnie. Przełóż na półmisek lub talerze i posyp parmezanem.

 Sałatka z truskawkami i serem.

 

Marynata:

40 ml Metaxy
80 ml soku ze świeżej pomarańczy
skórka otarta z 1 cytryny
6 łyżeczek cukru
0,5 kg truskawek

150 g fety
50 g jogurtu greckiego
3 łyżeczki cukru pudru
1 laska wanilii
uprażony sezam
opakowanie rukoli 8 lub ulubionego mixu sałat

Pokrojone truskawki na połówki wymieszaj ze składnikami marynaty i włóż do lodówki na min. 30 min. Fetę, jogurt oraz pozostałe składniki zblenduj, włóż na chwilę do lodówki.

Nagrzej piekarnik do 200 stopni, góra dół.

Truskawki z marynatą umieść w kieszonce zrobionej z folii aluminiowej i włóż do piekarnika na 5 min.

Z fety zrób małe kulki i obtocz w sezamie i ułóż na sałacie, między nimi połóż truskawki, całość polej sosem powstałym z marynaty

Fakes zupa z zielonej soczewicy

Składniki:

3 l wody
600 g zielonej soczewicy
100 ml oliwy z oliwek
400 g pomidorów z puszki (krojonych lub pulpy)
40 ml czerwonego octu winnego
100 g koncentratu pomidorowego
4 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu
2 czerwone cebule
2 białe cebule
pół pęczka posiekanej natki z pietruszki
10 ząbków czosnku
6 liści laurowych
3 ziarna angielskie
1 łyżeczka cukru
3 marchewki

Do 1 litra wody wrzuć soczewicę i gotuj 2 min, odcedź i przelej zimną wodą.

Do drugiego garnka wlej oliwę i 2 litry wody, dodaj pomidory, ocet, koncentrat pomidorowy, oregano, sól, pieprz (jeśli pomidory w kawałkach to zblenduj) dodaj całe cebule, posikaną drobno natkę pietruszki, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i cukier. Wszystko gotuj około godziny.

Po tym czasie wyjmij cebule, czosnek i liście laurowe, wrzuć do zupy soczewicę i marchewki pokrojone w kostkę. Gotuj jeszcze około 40 min.

 Bonus

Sos BBQ (bo nadszedł czas wielkiego grilla)

Teraz warto mieć go pod ręką, możemy zrobić więcej i trzymać go w lodówce w słoiku nawet dwa tygodnie, możemy także zawekować i wtedy wytrzyma do zimowego ogniska (pod warunkiem że nie ulegnie pożarciu).

1 l coca-coli

500 g keczupu

1 łyżka sosu Worcester

2  łyżki  octu jabłkowego

1 łyżka cebulki prażonej

1 łyżeczka pieprzu

skórka z 1/4 pomarańczy

szczypta cynamonu

szczypta ziela angielskiego

szczypta soli

Coca-cole wlej do rondelka, wrzuć skórkę z pomarańczy i na dużym ogniu odparuj 3/4 płynu. Dodaj resztę składników, zmniejsz ogień do średniego i gotuj 20-25 min, od czasu do czasu pomieszaj. I udanego grilla.

Jeśli wymieszać nasz sos BBQ z majonezem powstanie fajne smarowidło do kanapek z wędliną lub serem żółtym, a dodać jeszcze do tego marynaty z ogórków to jest całkiem ok. dresing do sałatek.

 

 

Komentarze obsługiwane przez CComment

logo.png

Aleksandryn

Ksawerów Nowy 8
26-804, Stromiec
aleksandryn8@gmail.com

© Copyright 2022 Aleksandryn.