Rzemieślnicza palarnia z grządką jarmużu pod oknami. Prowadzona przez dwóch braci. Starszy to uporządkowany Pan Prezes w krawacie. Młodszy — trochę roztrzepany aktywista we flaneli. Wypalają ziarna do espresso i przelewów, oferują też ekspresy do biur i kawiarni. Lubią zrobić sobie dobrą kawę, jeszcze bardziej lubią zrobić ją dla innych.
Kawę palimy już od 15 lat. Zaczynaliśmy amatorsko, paląc kawę na własne potrzeby w żeliwnej patelni. Wkrótce zastąpiła ją niewielka palarka bębnowa. Kolejne profile wypalenia ustępowały miejsca wersjom udoskonalonym, zapełniając archiwalne notatniki. Kawę zaparzaliśmy w kawiarkach, ekspresach ciśnieniowych, aż wreszcie dołączyły do tego alternatywy.
To, co nie uległo zmianie, to nasze przekonanie, że kawę trzeba pić świeżo paloną. Tylko taka może dać prawdziwą radość i przyjemność picia. To dlatego w 2002 roku zaczęliśmy wypalać kawę na własne potrzeby. I dlatego dzisiaj zdecydowaliśmy się otworzyć palarnię, by regularnie dostarczać Wam kawę, którą sami chcielibyśmy pić.
O warsztatach:
W czasie warsztatów będziecie mogli zaparzyć kawę na kilka sposobów: w kawiarce, dripie i zalaną w czarce :)
Wspólnie przyjrzymy się różnicom między ziarnom różnych gatunków kawowca, ziarnom z różnych krajów i kontynentów.
Sprawdzimy co i dlaczego nam smakuje.
Porozmawiamy o prostych zmiennych, które mogą dramatycznie zmienić smak kawy i podpowiemy Wam, na jakie rzeczy warto zwracać uwagę, parząc kawę w domu.
A na koniec, bazując na ziarnach z całego świata, będziecie mogli stworzyć własną niepowtarzalną mieszankę kawy.
Koszt to 460 PLN od osoby za całość: wyżywienie, noclegi i warsztaty.
Rozpoczynamy w piątek kolacją o 18.30, a kończymy w niedzielę obiadem (godzinę ustalimy na miejscu) :)
Komentarze obsługiwane przez CComment