+48 576 367 605
Kom.
Ksawerów Nowy 8 26-804, Stromiec

AKTUALNOŚCI

Jeżeli kochać to nie indywidualnie... śpiewał Michnikowski i tak jest też z miłością do grzybów, kochamy je zbierać i jeść. Problem w tym, że gdy opada poziom adrenaliny po żniwach w lesie, przychodzi refleksja.

Kto to wszystko obrobi? 

Otóż można sprawnie umyć grzyby, nie zatykając przy okazji syfonów pod zlewami. Wystarczy dbać, aby każdy znaleziony grzyb był oczyszczony, zanim znajdzie się w koszyku. Do zlewu napuszczamy gorącej wody, dodajemy 4 łyżki soli, przez kilka minut merdamy grzybami i zalewamy je zimną wodą. Delikatnie spuszczamy wodę ze zlewu i nalewamy jeszcze raz gorącą wodę z solą i po kilku minutach można spłukać grzyby pod bieżącą wodą. 

Grzyby kroimy na "grubo" im większe kawałki, tym lepiej zachowają smak. Gotujemy około 10 min we wrzącej wodzie, do której dodajemy ziele angielskie, liść laurowy (nie wrzucamy liścia i ziela do woreczków, bo będą grzyby gorzkie), i wrzucamy tyle, ile garnek pozwoli. Po obgotowaniu pakujemy odcedzone nad garnkiem grzyby do woreczków strunowych, wypychamy powietrze, zamykamy szczelnie i woreczek do zimnej wody.

Woda po gotowaniu grzybów, to koncentrat smaku, więc najlepiej za pasteryzować ją w słoikach. Dodawać do sosów, zup, mięs...

i na stół.

Smacznego :)

Komentarze obsługiwane przez CComment

logo.png

Aleksandryn

Ksawerów Nowy 8
26-804, Stromiec
aleksandryn8@gmail.com

© Copyright 2021 Aleksandryn.